Ansökan

SÅ HÄR SÖKER MAN STÖD FRÅN EN FOND ELLER ANNAN GIVARE I 5 STEG
Ett påhittat exempel visar hur Paul som har en NPF-diagnos och söker arbete gör för för att söka stöd för att gå en coach-kurs i sin hemstad.

STEG 1: Tag ett papper och skriv ner din bakgrund med vad du vill göra och vilka resurser du har för att göra det.
Paul: Jag skulle vilja gå en coach-kurs, men det kostar ju en del. En kompis fick stipendie för en annan sak. Det verkar ju var möjligt att få det. Detta verkar rätt likt att söka arbete. Det jag vill visa är att jag tycker att det är viktigt med ansvarstagade och att förvalta alla möjligheter och resurser som jag har. Tex. att anstränga sig för att lyckas när man går en utbildning. Det brukar löna sig i längden.

STEG 2: Skriv ner vilka behov, önskemål och prioriteringar som du själv har inför det du önskar göra.
Paul: Mitt behov är pengar till kursavgiften på 24500 kr för en termin. Eftersom jag är arbetslös får jag mitt uppehälle från kommunen och de tycker det är ok om jag går den medan jag söker arbete, men de betalar inte avgiften. Jag önskar att jag kan gå kursen nästa termin. Jag prioriterar att göra praktiken i utbildningen här i Linköping. Jag har ju diagnosen Aspergers Syndrom, så en förmåga att coacha andra skulle säkert bättra på mina chanser att lyckas bra i arbetslivet.

STEG 3: Leta efter några fonder på länken ovanför som verkar rikta sig till det som du vill göra. Kontrollera att fondens ändamål, vem som kan söka och kraven för ansökan VERKLIGEN passar in på dig och det du vill göra. Kontakta dem gärna innan ansökan sänds in.
Paul: Kraven som en av fonderna ställer är: Stipendiet ska gå till ”barmhärtighetsverk,” personer som vill komma ur sina ekonomiska svårigheter genom bidrag till utbildning/kurser. Ansökan kan ske när som helst under året. Min bakgrund och mitt ändamål verkar passa in.  När jag ringde dem hälsade de att de verkade vara en bra idé jag hade.

STEG 4: Ibland vill fonden att man använder ett speciellt ansökningsformulär och ibland kan man skriva det som ett vanligt ansökningsbrev. Använd resultatet från STEG 1-3 och skriv ansökan om stipendie och samla ihop de referenser som behövs som betyg, examensbevis eller telefonnummer till referenspersoner.
Paul: Ok, jag skriver att jag gick handelsprogrammet på gymnasiet och att jag har arbetat på en stormarknad i 9 månader. Det är som coach för andra säljare inom handeln några timmar i veckan som jag skulle vilja använda det jag lär mig i utbildningen. Det jag vill visa dem som bedömer min ansökan är mitt ansvarstagande, mitt tålamod och mina förhoppningar om vad jag kan hjälpa personer med som coach inom något arbete som säljare. Det måste vara smart att bygga vidare på mina tidigare erfarenheter.

STEG 5: Skicka ansökan, Kanske blir du beviljad pengar så att du kan förvalta stipendiet på bästa sätt.
Paul: Nu har jag fyllt i ansökan och bockat av kraven de ställer. Jag var angelägen om att förklara att med hjälp av stipendiet skulle jag få bättre färdigheter både privat och professionellt så att jag får bättre chanser till anställning snart. Jag matchade beskrivningen av mig med de saker som de söker på samma som jag lärde mig under en kurs om arbets-sökning. Imorgon postar jag ansökan och lägger det bakom mig tills fonden hör av sig om resultatet. Det vore roligt att komma på intervju och prata med dem om mina planer.

SÅ TILL SIST Fonder ger personer stipendier och anslag eftersom handläggarna tror att personen verkligen kommer att använda pengarna på ett sätt som blir till nytta för den sökande och/eller hela samhället. Dvs. de ser det som att de placerar pengar i något som fungerar ungefär som en investering. Några kanske upplever att ordet välgörenhet låter konstigt, men vad det handlar om är att fonden verkligen vill ”göra väl” i samhället. Ibland har pengarna donerats för länge sen, så språket kan säkert kännas lite gammaldags. För personer som har ett tillräckligt angeläget ändamål att ansöka för finns många fonder som bara väntar på att öppna sina kassakistor för att stödja ett gott ändamål.

  • Kalender